Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Ridsporten och Coronakrisen
Dela

Ridsporten och Coronakrisen

Hästnet

Hård träning inför högt uppsatta mål blev till krossade medaljdrömmar och inställda tävlingssäsonger.  Coronakrisen har drabbat oss alla i såväl stort som smått. Sportvärlden och ridsporten är inget undantag. Vi börjar så smått se en ljusning, tävlingarna öppnar upp med försiktighet och sporten får äntligen vakna till liv igen. Så ställer vi oss den stora frågan - hur kommer detta år att ha påverkat oss och hur kommer ridsporten att se ut efter coronakrisen?

Ett inställt OS 

2020 kommer gå till historien på fler än ett sätt. Ett av de största beslut som tagits under året var att ställa in OS i Tokyo. Sedan starten i Aten för 124 år sedan har de olympiska spelen endast ställs in vid tre tillfällen. Anledningarna har varit världskrig, terrordåd och bojkotter och så i år händer det för fjärde gången. På grund av ett virus. En efter en har årets tävlingar ställts in och för de internationella tävlingsryttare som tidigare knappt hunnit landa på svenska mark innan det är dags att resa på nästa tävling har omställningen varit stor. Plötsligt blev det tiden hemma på gården man hade att förhålla sig till och utnyttja på bästa möjliga sätt. 

Tålamod är en dygd 

Intressant är att titta på vad ryttarna har ägnat sig åt under detta längre uppehåll från tävlingsbanorna. Sommaren har präglats av ovisshet och frustration över när saker kommer kunna återgå till det normala med samtidigt insåg nog många snabbt att detta inte skulle vara över på ett par veckor.

Flera ryttare har i intervjuer pratat om hur denna period gett dem mer tid än vanligt att fokusera på sina yngre hästar på ett sätt de inte tidigare haft tid att göra och att de i större utsträckning kunnat ta del av unghästarnas utveckling. Även för de äldre tävlingshästarna har pausen från tävlingsbanorna inneburit att mer tid kunnat läggas på grundträning och finslipning av detaljer. Viktiga långsiktiga aspekter för hållbara och välmående tävlingshästar för framtiden. Utöver detta har flera ryttare lyft sin egen träning som något de haft mer tid att ägna sig åt. Allt större fokus inom sporten läggs på att lyfta ryttarna som en atleter och fokus på kondition och stark fysik blir allt viktigare. 

Är det något vi verkligen har sett under året är det hur kreativa och lösningsorienterade människor blir när det behövs. Utveckling och innovativa lösningar som förmodligen kommer gynna ridsporten även efter att Coronakrisen är över. I sociala medier har underhållande “Hemma hos klipp” i allt större utsträckning varvats med digitala lösningar på utbildningsmaterial. Allt mer utvecklade träningsappar, onlinecoaching och digitala Clinics, slukas med glädje av inspirationstörstande ryttare runt om i landet. 

Inget ont som inte för något gott med sig som det ju heter, och denna utveckling är något vi kan ta med oss även efter att krisen är över. Ridsporten har mycket att lära och utveckla inom det digitala, det vi sett hittills är bara början. 

Mot bättre tider

I slutet av sommaren började tävlingarna så smått få öppna upp igen och i Falsterbo var det ett ovanligt starkt startfält som gjorde upp om medaljerna. Läktarna ekade tomma men glädjen hos ryttarna över att äntligen få göra det de gör bäst gick inte att ta miste på. Att både ryttare och publik längtar efter sin sport råder ingen tvekan om. Men kanske kan vi ändå ha lärt oss ett och annat när krisen är över. Den digitala utvecklingen går framåt med nya innovativa idér och tekniker och förhoppningsvis fortsätter vi att driva sporten framåt för såväl ryttare som publik. 

Kanske kan året ha gjort gott för såväl ryttare och hästar. Ett år med mer tid än någonsin till reflektion, detaljer och helhetsperspektiv. En tid med chans att landa, hitta ny motivation och drivkraft. Kanske även en känsla av ödmjukhet över att behöva förhålla sig till de omständigheter vi inte kan råda över. Exakt hur sporten kommer att utvecklas och se ut efter krisen kan ingen ännu svara på. En sak är dock säker, både ryttare och hästar längtar efter tävlingsbanorna och publiken längtar efter att få möta dem där igen. 

Malin Lander

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet