Säker hästhantering med tydliga rutiner och ledarskap
Dela

Säker hästhantering med tydliga rutiner och ledarskap

Hästnet

Hästhantering och säkerhet går hand i hand och gör man rätt från början kan man undvika många problem och risker. Säkerhetstänket bör sitta i ryggmärgen på varje människa som hanterar hästar, både när det kommer till hantering och utrustning. Mycket handlar om praktisk erfarenhet, bra rutiner och att kunna förutse hur en häst reagerar i olika situationer. Det finns dock några grundläggande bitar som du alltid bör ha koll på. 

 

Vikten av rätt utrustning

Även om du är bra på att läsa av din häst och känner den väl, bör du alltid använda dig av rätt rätt utrustning. Grundläggande är handskar när man leder och rider, skor med stålhätta och en hjälm med bra passform och som inte varit med om sparkar eller slag. Vid ridning bör du använda en CE- märkt skyddsväst i rätt storlek och passform för bästa skydd. Hästen behöver också vara rätt utrustad utifrån jst era behov. Kanske behöver du använda lina istället för grimskaft eller kedja när du leder? Låt situation och häst avgöra vilken utrustning som är mest lämplig! 


Hantering i stallet

Om det sker en olycka i stallet handlar det ofta om att man varit stressad eller haft bråttom och därmed  missat i uppmärksamhet eller tagit genvägar och tummat på säkerheten. Så lägg undan mobilen och fokusera på hästen när du är i stallet, stressa inte och njut istället av att kunna vara hundra procent närvarande, lugn och balanserad. Om du själv är stressad kan det dels smitta av sig på hästen, och dels blir du sämre på att läsa av hästens signaler. 

Skapa trygghet genom bra rutiner i stallet. Att hästen känner igen sig i stallets rutiner är så viktigt, rutiner  underlättar också om någon annan ska hjälpa till att sköta om din häst. 

Läs av hästen innan du går in i boxen och uppmärksamma den på att du är på väg in, öppna inte  boxdörren helt så hästen kan smita ut när du går in. Om du binder upp hästen använd säkerhetsgrimskaft och säkerhetsknut så att hästen snabbt kan komma loss om något oväntat skulle ske.  

Att leda en häst rätt

Säker hästhantering handlar mycket om gott ledarskap och är något som tränas varje dag.  Att ”checka av” följsamhet och uppmärksamhet från marken är alltid bra och skapar ett band och förtroende mellan dig och din häst som du sedan tar med dig upp på hästryggen. Testa att göra halt och gå fram några gånger när du leder hästen och se så att hästen följer dina signaler lätt och uppmärksamt. Det är du som bestämmer när ni ska stanna eller gå och hästen ska lugnt och tryggt följa dina signaler. Hästar är flockdjur och om du som ledare uppträder tryggt och ansvarstagande kommer din häst även tycka att det är naturligt att följa dig. Har du en pigg häst eller en häst du inte känner så väl kan det vara ett bra alternativ att led i träns.

 

In och utsläpp

När du ska släppa en häst i hagen går du först in i hagen, stänger grinden och vänder sedan upp hästens huvud mot dig innan du släpper lös hästen. Vänd aldrig ryggen mot hästen utan ha koll på vad den gör när den släpps lös. Om flera hästar släpps samtidigt, se till att ha ordentligt avstånd mellan dem i hagen och släpp sedan hästarna samtidigt.

 

Kom ihåg 

Om hästen reagerar på ett sätt som du inte förutsåg behöver du fråga dig själv vad orsaken till detta är och hur du kan förbättra din tydlighet gentemot dig häst. Konflikter och stress är något man i största möjliga mån vill undvika då detta kan leda till osäkra situationer för både häst och ryttare. Du som hanterar hästen bör alltid ligga några steg före din häst och lära dig förutse vilka situationer som kan uppstå. Var observant på dina häst och lär dig hur den reagerar, ju bättre du lär känna din häst och dess signaler desto bättre kommer du bli på att förutse hur den kommer reagera vid olika tillfällen. 







Charlotte Jibréus

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet