Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Smarta lösningar i stall
Dela

Smarta lösningar i stall

Hästnet

Vi har alla varit där, burit hinkar med vatten hur långt som helst, haft hästar som fastnat, eller själva fastnat i utstickande saker på fel plats. Halkat runt i lera vid in- och utsläpp, letat efter något som borde hänga på sin plats men inte gör det… Ja listan kan göras lång. Som tur är finns det många stallägare som funderat ett varv extra och funnit smarta lösningar för att slippa onödigt och ibland farligt trassel i stallet. Läs mer för att ta del av smarta lösningar i stallet.


Säkerhet

Säkerheten är som alla vet otroligt viktig i stallet. Enligt Jordbruksverket ska: ”Inredning, inklusive väggar och boxdörrar, i stallet som hästar kan nå får inte riskera att skada din häst. Den ska också vara utformad så att inte skaderisken ökar om den utsätts för hästsparkar.” En enkel detalj är att fästa upphängningar i stallgången i taket istället för på sidorna, för att minska utstickande detaljer. Likaså noggrann placering av eventuella sadelhängare- de ska inte sticka rakt ut i stallgången. Att som regel alltid vinkla in piggarna på grepar mot väggen vid upphängning är också viktigt. Ett lätt åtkomligt och synligt platt skåp på väggen vid ingången med grimskaft (och evt. grimmor) för att snabbt kunna få ut hästar vid brand. Förslagsvis ovanför brandsläckaren. Det kan även behövas en utrymningsplan vid brand.  Att ha halkfritt material (men kolla så att det är lättsopat), och gärna en tystare gång i mitten av stallgången är både praktiskt och skönt för öronen. 

För att slippa uppsittningspallar som välter (eller aldrig står där man ställde dem..) kan man bygga in dem i ridbanestaketet, och göra en rejäl stationär på stallplan. uppsittningspall


Arbetsbesparande 

Här kan man tänka både i stor och liten skala, det kan vara bra att snegla på andra typer av lantbruk, och även inom travet och se hur de löser saker. I vissa stall har man en kran utanför varje hästbox för att enkelt kunna fylla vattenhinken. Detta är också bra ur hästsynpunkt då de flesta hästar dricker mer ur hink än ur vattenkopp. För att slippa fruset vatten i hagen på vintern är en isolerad vattenhink/kar att föredra. Här finns många inspirerande gör-det-själv lösningar på nätet om man inte vill ha vattenkaret kopplat till el. Det finns också isolerade hinkar med en lös modul i som gör att vattnet inte fryser så lätt, de sägs klara ner till -20 grader C.

En annan vanlig gör- det- själv- lösning  är olika former av hölådor med slowfeeding funktion- vilket är praktiskt om man vill slippa gå ut och lunchfodra samt säkra lång ättid för hästen. Lådor kan ha fördelen framför hängande nät att det blir en mer naturlig ätställning för hästen.  Dessa kan köpas in eller byggas själv. Här gäller det att tänka till lite innan så det inte blir några vassa kanter, utstickande delar och så att  luften ska kunna cirkulera i grovfodret, samt att det ska vara lätt att hålla rent- men inga hästhovar eller andra delar ska kunna fastna. Det finns också rena foderautomat lösningar för både inne- och utomhusbruk.

En lite större åtgärd för att minska leriga in- och utsläpp i hagen är att hårdgöra/armera marken där. Detta kan göras med vanligt singel men ett mer hållbart resultat får man med någon form av armeringsnät- detta kräver dock bland annat att det översta lerlagret tas bort. 

Har man en större anläggning med anställda finns det flera praktiska arbetsredskap som minilastare (slipp skottkärror), sopmaskin, hösilagevagn med inbyggd våg. På Varbergs Ridskola har man investerat i allt detta vilket sparar många timmars jobb i stallet och inte minst personalens kroppar. Olika former av automatisk utgödsling finns givetvis, på Strömsholm finns band under stallet i Vita stallet, med lucka under krubban där man slänger gödseln. Man kan också ha djupströbäddar som tas ut med minilastare ett fåtal gånger per år. 

Att ha mellanväggar i boxar som går att ta bort för att göra om en vanlig box till fölbox är smidigt, bra att tänka på för den som ska bygga nytt eller renovera.


Hållbarhet

Stall Kvickstorp i Åtvidaberg har själva konstruerat en bra lösning för bevattning av ridhuset med regnvatten som du kan läsa mer om här: http://stallkvickstorp.se/about/ridhusbevattning.html

  • Vi är supernöjda överlag med vår lösning, som fungerar väl trots att de senaste somrarna har varit relativt regnfattiga säger Maria Cederlund på Stall Kvickstorp.

Andra sätt att spara vatten är att exempelvis ha en hink med vatten för att skölja bett (när man vet att alla hästar är friska) istället för att spola under kran varje gång. Andra enkla lösningar för att spara på el är timer på alla elektriska apparater som vattenkokare, och även belysning. Rörelsesensorer och skymningsrelä är bra på belysning i stall där det inte rör sig så mycket människor. Att byta ut belysningen till LED belysning är en större investering men den brukar ha relativt kort återbetalningstid. 


Övrigt

Ge de närmast sörjande något att sysselsätta sig med medan du själv sköter om din häst. Ett litet käpphäststall till barnen, eller bara lägg lite extra krut på en trevlig fikadel/-rum som man faktiskt vill sitta i, utan att behöva känna att man sitter i stallgången.

Källor:  Nyman, S. och Dahlborn, K. 2000. Effect of water supply and flow rate on drinking behavior and fluid balance in horses. Physiology & Behavior 73 (2001) 1-8. 

Charlotte Jibréus

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet