Spannmålsfritt foder till hästen?

Artikel i samarbete med Pavo

Spannmål är en utmärkt energikälla för hästar, speciellt när den ska prestera på topp. Snabb och tillgänglig energi, i form av stärkelse, gör det möjligt för hästen att till exempel tillföra energi till sina muskler. Vissa typer av spannmål har också positiva hälsoegenskaper, till exempel vetekli, stödjer mag- och tarmkanalen.


Oförtjänt dåligt rykte

Det finns hästar som bör undvika spannmål i största möjliga mån. För hästar med EMS, PPID, fång och PSSM, som ska ha en foderstat med lågt socker- och stärkelseinnehåll, är spannmålsfritt foder ett utmärkt alternativ. 

Spannmål generellt är inte skadligt för hästar. Utöver den snabba och lättillgängliga energin kan dess olika beståndsdelar förse hästen med värdefulla byggstenar som innehåller kostfibrer med flera fördelar för en hälsosam matsmältning. 


Högt blodsocker

För mycket stärkelse kan leda till stigande blodsockernivåer som i sin tur leder till en överdriven frisättning av insulin vilket på sikt kan bidra till en metabolisk störning och följdsjukdomar. Spannmålsfritt foder passar bra för hästar som är överviktiga, har metabola störningar, har spänd muskulatur eller bara har ett underhållsbehov. 


Nyheter från Pavo

Dessa fyra nya produkter från Pavo är alla spannmålsfria och är anpassade för en välmående häst. Alla hästar har olika behov och Pavo har spannmålsfria produkter för både hobbyhästar, sporthästar och avelshästar. 

Pavo GrainFreeMash – spannmålsfri och fiberrik mash för känsliga hästar

Pavo EasyMix - Komplett spannmålsfri och fiberrik müsli för lättfödda hästar

Pavo RiceBran - Stabiliserat riskli för en välmusklad och uthållig häst i toppform

Pavo WeightLift – Grovfoderpellets för att stötta hästens återhämtning, viktuppgång och muskelutveckling