Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Täckesguiden
Dela

Täckesguiden

Hästnet

Våren är lika med leriga hagar och stora temperaturförändringar från dag till natt,  vilket betyder en utmanande tid för alla som har täcken till sina hästar. Det ska tvättas, vårdas, bytas, vikas och förvaras. Vad är egentligen skillnaden på de olika täckena, och vilka behöver du? Vi guidar dig i täckesdjungeln!

Täcken är ett kärt diskussionsämne, och det finns mycket åsikter om man behöver täcka sin häst eller inte. Men om vi lämnar den diskussionen en stund och fokuserar på de hästar som man vill täcka av olika anledningar, till exempel att den är klippt, kommer här en enkel översikt över de täcken som finns. Vi tipsar även om vilka täcken som kan tänkas behövas som grunduppsättning och hur du tar hand om dem för så lång hållbarhet som möjligt. 

Hur ska täcket sitta?

För att undvika skav ska ett täcke ligga an mot bogen, men inte sitta för löst. Det ska gå upp en bit över manken. Du ska enkelt kunna knäppa bogspännena där fram, kryssgjordar och bensnören ska inte sitta tight men hästen ska inte kunna fastna i dem, så de får inte hänga. Om hästen breddat sig och du inte vill köpa nytt täcke kan du pröva med en bogförlängare, som är ett tillbehör. 

Innan du köper täcke är det bra att mäta hästens rygg från manken till svansroten eftersom täckesstorlekarna är anpassade efter längden på ryggen. Prova gärna täcket med ett rent lakan under. Om hästen har bred bog kan du behöva gå upp en storlek.

Ett täcke som är väl tillpassat åker varken fram eller bak när det används, utan ligger på plats. Ett täcke som inte passar riskerar att skava. Klippta hästar kan få skav framförallt vid bogen även om täcket sitter någorlunda bra, då kan man använda ett elastiskt bogskydd under täcket.

Om man är osäker på om täcket är för varmt för din häst under dagen finns ett bra hjälpmedel i form av en temperatur- och fuktmätare med chip som man fäster på och innanför hästens täcke. Den kan vara bra att använda vid transport också. Hästen kan ju inte klä av sig själv, så det är viktigt att den inte blir för varm i hagen, hellre lite för kall än för varm. Förutom att fukt och värme är obehagligt, är det också en bra grogrund för bakterier och kan ge hudrelaterade problem som svampsjukdomar. Det är också därför man inte ska lägga ett blött täcke på en häst. Hästar klarar kyla bra generellt sett, så det är inget problem att ha ett tunnare täcke än vad du ”tänkt” under perioder med stora temperaturväxlingar. Men det är viktigt att skydda hästen mot regn och blåst. Tänk också på att två täcken inte ger dubbel effekt, eftersom de tynger ner varandra. Välj hellre ett tillräckligt tjockt täcke som sitter bra. När du tar av täcket ska det inte vara kondens på insidan, då kan inte fukten transporteras ut ordentligt.

 

Täckestyper

Oavsett vilket täcke du väljer bör det ha en andningsfunktion, så fukt kan transporteras ut. Om du bara ska välja ut något eller några täcken för dina behov, fundera över din hästs förutsättningar vad gäller ålder, generell hälsa, om den har tillgång till foder och väderskydd i hagen, om den är den klippt osv. Allt detta påverkar vilken typ av täcke din häst behöver. 

Utetäcke - Ett täcke för hagvistelse, finns både med och utan fyllning. Inte lika tjockt som ett vintertäcke.

Vintertäcke - Tjockt utetäcke med fyllning. Det ska vara varmt men inte för tungt, och ha bra andningsfunktion. Det finns ofta möjlighet att komplettera med halsdel.

Regntäcke - Utetäcke med bra motståndskraft mot väta och blåst. Ett bra regntäcke har också bra andningsfunktion. 

Stalltäcke - Används inomhus i boxen. 

Funktionstäcke - Nättäcke, svett täcke, eksem/flugtäcke, skritt täcke/ländtäcke, är alla exempel på täcken med praktiska funktioner för olika ändamål. Anpassa efter din hästs behov och aktivitetsnivå, ofta kan ett av täckena ha flera funktioner.

En rimlig grunduppsättning av täcken kan vara ett regntäcke, ett vintertäcke och ett kombinerat stall/svett täcke som du kan använda när hästen är svettig. 

Vad betyder märkningarna i täcket?

  • Denier (D) betyder hur slittåligt tyget är, ju högre denier ju högre slitstyrka.
  • Vattenpelare anger hur mycket vatten täcket tål, ett regntäcke bör ha en vattenpelare om minst 3000 mm.
  • "Moist vapor transmission" (MVT) beskriver hur mycket kondens som tyget släpper igenom, alltså hur bra andningsfunktion det har.
  • Rip-stop betyder att en starkare tråd är invävd i tyget som dels gör det svårare att ha sönder och dels förhindrar att eventuella hål blir för stora. Täcket är alltså lättare att laga.

Vårda ditt täcke

För att täcket ska behålla sina egenskaper behöver du ta hand om det. När du ska tvätta täcker är det bra att borsta av eller spola täcket först och fästa alla spännen, gjordar och snören. Följ tvättinstruktionerna och använd inte sköljmedel. Täcken med andningsfunktion behöver tvättas för att inte ”porerna” ska täppas igen, då tappar täcket sin funktion. Trasiga täcken bör lagas före tvätt. När täcket är helt torrt kan det behöva impregneras igen om det är ett utetäcke. För att spara på din tvättmaskin kan du använda tvättpåse vid tvätt, och eventuellt köra ett självrengöringsprogram efteråt om du ska tvätta vanliga kläder sen. Häng täcket ordentligt i stallet. När du inte använder dina täcken kan du till exempel förvara de rena täckena i vakuumpåsar, vilket gör att de tar väldigt lite plats och inte blir dammiga.

Charlotte Jibréus

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet