Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Transportering kan gynna dina tävlingsengagemang!
Dela

Transportering kan gynna dina tävlingsengagemang!

Hästnet

Transportering av hästar kan förknippas med både stress för häst, men nog framförallt för ryttare (eller chaufför). Kanske är man orolig för skaderisker. Eller så oroar man sig över ifall man kommer hinna iväg till den där träningen eller ej, ens häst är ju kanske inte alltid jätteroad av att gå på transporten. Ja, det finns en rad orosmoment kopplat till transportering – men – visste du, att det faktiskt finns forskning som visat att viss transport kan ha en positiv påverkan på våra hästar? Jo – det stämmer – och då i form av att det kan vara prestationshöjande för hästen!

I en studie utgiven 2017 författad av bland annat doktoranden Malin Connysson och professorn Anna Jansson vid SLU, var målet att undersöka hur framförallt transport, men även diet, påverkar hästar inför travlopp. 6 stycken travhästar användes för studien, vilka delades upp i två diet-grupper: ena gruppen fick en foderstat baserad på enbart grovfoder (inkl. mineraler m.m.), medan den andra gruppen fick en grovfoder-kraft-mix (inkl. mineraler m.m.). Efter att ha gått en period på dessa dieter transporterades hästarna sedan 100 km och utförde därefter ett travlopp.

Det man kunde se var att både kosten och transporteringen hade en påverkan på ämnesomsättningen, där 100 km transport faktiskt påverkade fler metaboliska parametrar än själva kosten i sig – och det i positiv bemärkelse! Det som framförallt stod ut var att transporteringen gjorde att energiomsättningen hos hästen styrdes mot ökad fettförbränning samt att det fanns högre koncentration av glukos i blodet vid avslutat lopp och även efter en stunds återhämtning. En hög glukosnivå i blodet är att föredra då det indikerar att hästen i större utsträckning arbetar med den aerobiska energisomsättningen istället för den anaerobiska vilket i sig är positivt för prestation. Det finurliga med att hästen arbetar med den aerobiska energiomsättningen är då denna typ av energiomsättning inte leder till mjölksyra och således inte tröttar ut hästen på samma sätt som anaerobisk energiomsättning gör. Aerobisk energiomsättning leder även till snabbare återhämtning då inte lika mycket slaggprodukter, i form av t.ex. mjölksyra, skapas som kroppen sedan behöver hantera.

Tidigare studie har visat att en snabb uppvärmning innan ett intensivare träningspass leder till en ökad användning av den aerobiska energiomsättningen (vilket, som beskrivet, är önskvärt) (Tyler et al., 1996). Även utdragen, lugnare träning, har visat sig kicka igång den aerobiska energiomsättningen (förmodligen då det tar en stund för hästen att mobilisera fettlagren i kroppen för energiomsättning) – vilket skulle kunna förklara varför en viss stunds transport verkar kunna gynna denna typ av energiomsättning vid träning eller tävling. Med detta sagt, är det dock viktigt att vara medveten om att hästen vid transport redan har utsatts för en viss mängd av förberedande arbete – vilket kan vara bra att ta med sig in på framridningsbanan och sedan i själva tävlingsmomentet. En av författarna, Malin Connysson, är även noggrann med att poängtera att effekterna av transportering behöver studeras vidare – då i form av hur lång den bör vara för att ge effekt, när den ska ske samt andra variabler som skulle kunna påverka effekten som transporteringen har på prestationsförmågan hos hästen, för att kunna optimera detta på bästa sätt.

Källor:

Sara Holmsäter

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet