Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Under hjälmen på Sofia Farman Zetterman
Dela

Under hjälmen på Sofia Farman Zetterman

Hästnet

Från My Little Ponies på flickrummet till Grand Prix-hästar Magic Park Stables. För Sofia Farman Zetterman har hästarna alltid varit prio ett. Ingen i familjen delade Sofias hästintresse under uppväxten och det var efter mycket och envist tjat som hon till slut som 8 åring fick börja rida på ridskolan i Hässleholm. Sofia beskriver att hon kunde ta cykeln nästan hur långt som helst bara hon fick vara i stallet, mocka, borsta och rida. Väl inne i hästvärlden var det ingen tvekan om att det var där Sofia hörde hemma. Kärleken till hästarna och viljan att lära är lika stark idag när hon 38 år gammal är både Grand Prix-ryttare i hoppning och driver Magic Park Stables tillsammans med sin man Royne Zetterman. 

Inför den digitala Clinic som spelades in hos Sofia och Royne på Magic Park Stables och som släpps nu på söndag den 6 december har vi haft möjlighet att prata med Sofia för att ta den av hennes tankar på unghästar, utbildning och utveckling inom ridsporten.


Berätta om Magic Park Stables? 

“På gården bor jag och Royne tillsammans med vår 4 åriga dotter Ronja. Vår verksamhet innefattar både tävlingsverksamhet och försäljning men det är utbildning av unghästarna som är prio ett. Vårt fokus ligger på att hitta bra hästar i tidig ålder för att sedan lägga flera år av långsiktig utbildning på varje individ för att de på sikt ska kunna nå absoluta toppnivå. Vissa hästar som vi inte anser nog bra säljer vi tidigare medan andra får stanna längre, i de flesta fall är även de hästar vi säljer tidigt otroligt bra hästar och det är viktigt att komma ihåg att de allra flesta inte behöver en häst i toppklass. 

 

Hur tänker ni på Magic Park när det kommer till att välja ut unghästar? 

“Vi köper nästan enbart svenska hästar. Dels för att vi tycker om svenska hästar och svensk avel men också för att vi tycker om att veta vart hästen kommer ifrån, vilken bakgrund den har och i den mån det går, veta vad den varit med om tidigare. Sedan är vi på så otroligt många tävlingar runt om i Sverige och ser de allra flesta unghästarna vid något tillfälle. Det gör att vi kan ha bra koll och spana lite extra mycket på de hästar man sett tidigare och tyckt om.”

Är du och Royne alltid överens när nu eventuellt ska köpa en unghäst?

“Som tur är har jag och Royne väldigt lika smak när det kommer till vilken typ av hästar vi letar efter. Jag själv gillar hästar som har mycket scope, egen vilja och driv, de får inte vara för stora och inte heller för tunga i modellen. Royne har så många års erfarenhet och har ett riktigt bra öga att se vilka hästar han tror kommer bli något för framtiden och även vilka hästar som passar mig i ridningen. Om vi skulle inte skulle vara helt överens brukar jag det vara jag som ändå litar på Royne och det han sett hos hästen, jag värderar verkligen hans erfarenhet och förmåga att bedöma hästar.”

 

Ni arbetar på heltid med att ta fram och utbilda unghästar och en stor del av ert arbete är att titta på olika hästar och bedöma vad ni ser. Vilka är de främsta egenskaperna du letar efter hos en unghäst?

 

  1. Kapacitet - “Kapaciteten är det absolut viktigaste, det går inte att komma ifrån. Man måste se att hästen har den fysiska kapacitet som krävs för att i framtiden kunna ta sig an de allra största banorna. En häst kommer aldrig kunn ahoppa högre än vad den är fysiskt kapabel till”. 
  2. Modell - “Hur hästen är byggd är också oerhört viktigt. Jag vill att den ska vara atletisk och sportig i modellen för att klara dagens tävlingsbanor som både är stora och går på snabba tider. Att hästen inte är för tung och att den är väl sammansatt och relativt korrekt är också viktigt för att den ska vara hållbar och inte drabbas av skador. 
  3. Inställning - “Hästens inställning och vilja att faktiskt utnyttja den kapacitet den har. Det är det som är svårast att se hos en ung häst och som kan utvecklas mest under uppväxt och utbildning. Temperament är svårt att bedöma och ibland kan något som är ett problem när hästen är väldigt ung och oerfaren visa sig växa fram till en styrka hos den vuxna hästen. Ett exempel är om unghästen inte vill hoppa en viss typ av hinder som den aldrig hoppat förut, det behöver inte vara ett problem utan kan handla om en häst som är mycket försiktigt inte vill riva eller göra fel och är otroligt bra egenskap i framtiden när hästen är mer rutinerad.”

 

Finns det varningssignaler eller beteenden som du absolut inte vill se hos en unghäst?

“Jag vill inte att hästen ska ha en allt för avvikande exteriör utan att den är hyfsat korrekt i sina proportioner, och det är verkligen främst på grund att att man vill att hästen ska vara hållbar. Personligen gillar jag inte hästar som har allt för mycket av det primitiva flyktbeteendet och har lätt att bli okontaktbara då det är beteenden som är svåra att träna bort. 

 

Hur bedömer du unghästen du ser framför dig som individ kontra vad den har för stamtavla? 

“Jag tycker det är intressant att veta hästens stamtavla för att jag då kan jämföra med andra avkommor. Det kan låta konstigt att man letar efter fel och brister, men det är snarare ett sätt att kontrollera så att individen du tittar på inte har dessa brister. Man måste alltid titta på just den häst man har framför sig. Hellre en bra individ med dålig stamtavla än en dålig individ med bra stam.” 


Hur mycket framtidspotential tycker du att man kan se hos en häst redan som unghäst? 

“Om man är erfaren kan man se kapaciteten hos en häst redan när den är ung. Vad som däremot är svårare att se är hästens inställning och den kan ändras allt eftersom hästen blir äldre och mer mogen. Sen finns det hästar som inte alls visar sin fulla kapacitet som unghästar och mycket händer under utbildningen, jag tycker att det är viktigt att låta unghästar göra misstag som de växer och lär sig av. 


Vilka är enligt dig de 3 viktigaste grunderna när man ska ta fram en bra unghäst? 

 

  1. Foder! Att ha ett gediget tänk kring foder, mineraler och vitaminer och se till att hästen får de byggstenar den behöver för att kunna ta till sig träning, sätta muskler och bli fysiskt starka och hållbara individer. 
  2. Att ha koll på den veterinä Även det handlar om att bygga hållbara individer. Att låta veterinären lära känna hästarna och regelbundet gå igenom hur de mår och hur de är musklade. Det samma gäller regelbundenhet med hovslagare. Hit hör även att man har koll på vilket underlag man rider på, att underlagen på ridbanorna är bra, att man har variation, rider på grusvägar, skrittar på hårt underlag och stärker upp hästarna.
  3. Utbildning! Har man koll på de två första punkterna och sedan har en väl genomtänk plan för unghästens utbildning har man kommit en god bit på väg! 

 

Har du några tips och lärdomar du vill dela med dig av till den som vill arbeta med hästar och kanske framförallt med utbildning av unga hästar? 

“För nästan alla jobb som handlar om hästar gäller det att vara beredd på att jobba hårt! Att man ska våga börja från noll och gå den långa vägen och att det inte finns några genvägar till kunskap och erfarenhet. Lyssna på de som har större erfarenhet och våga rannsaka dig själv innan du letar fel hos din häst. Många gånger är det grunderna som fattas och det lång tid att bygga en stabil grund. Mitt bästa tips är verkligen att låta det ta tid. 

 

Under Clinicen kommer vi att få se tre olika ekipage inom tre olika discipliner. På vilket sätt tror du vi kan lära av varandra trots att vi håller på med olika sporter?

“Framförallt så tror jag att de flesta som håller på med ridsport är intresserade av hästar generellt och det finns alltid saker vi kan lära av varandra. Olika discipliner har kommit olika långt inom olika områden och jag tror att det är nyttigt att titta och lära av andra och undvika att bli alltför insnöad på sin egen sport. Återigen kommer man lätt in på hållbarhet här, för oavsett vilken disciplin man håller på med vill vi ju göra allt för att få friska och hållbara hästar, och kunskap är något man aldrig kan få nog av!”

Hör mer om Sofia och Roynes tankar kring utbildning av unghästar och inspireras av våra tre härliga ekipage i vår digitala Clinic från Magic Park Stables nu på söndag den 6 december kl.20.00.

 

Malin Lander

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet