Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Vad är en bra hästannons och vad betyder egentligen sägningarna?
Dela

Vad är en bra hästannons och vad betyder egentligen sägningarna?

Hästnet

Marknaden för hästar kan minst sagt kännas som en djungel. Den innehåller allt ifrån projekthästar, framtidshopp, och läromästare till okomplicerade mor-dotter-hästar. För att skapa goda förutsättningar till en lyckosam match och för att göra sökandet efter häst lättare är det viktigt att ha en förståelse för vad annonserna egentligen betyder.

 


Vad letar du efter?
När man väl bestämt sig för att köpa häst kan ett bra första steg vara att fundera igenom vad det egentligen är man är ute efter. Vilka drömmar och mål har man med sin ridning och vilken kunskaps- och färdighetsnivå besitter man idag? Sedan bör man alltid fundera igenom en hel del praktiska bitar så som t.ex. ekonomiska aspekter. Mer information på detta område hittar ni på Hästnets köpguide:
https://hastnet.se/sv/sida-kategori/kopguide

När man skaffat sig en uppfattning om vilka egenskaper man söker, är nästa steg att ge sig ut och leta efter individer som kan tänkas matcha dessa.

En bra annons
Tanken med hästannonser är att de ska ge köparen en möjlighet att skaffa sig en första uppfattning om hästen i fråga och att hjälpa till att sålla i den mängd annonser som finns tillgängliga. För att göra processen enklare för såväl köpare som säljare, finns ett antal områden som varje bra annons borde täcka.


  • Namn & stam: Detta hjälper köparen att kunna söka mer information om hästen på egen hand, samt kan för den mer insatta köparen ge värdefull information om härstamning, indikation om lämplighet för olika discipliner, m.m.
  • Ålder: Hästens ålder är viktig då olika faser i hästens liv kräver olika grad av erfarenhet, där t.ex. en unghäst ställer högre krav på erfarenhet av unghästutbildning. Hur gammal hästen är säger också en del om hur länge till den kan väntas hålla för en specifik disciplin, vilket arbete den är lämpad för och så vidare.
  • Storlek: Hästens storlek är ofta kopplat till köparens egna preferenser men är även viktigt att tänka på kopplat till ens egen storlek. Är man en längre ryttare kan man med fördel söka efter lite större hästar och vice versa.
  • Uppfödnings-och utbildningshistorik: Hur hästen har hållits under sin uppväxt och hur den ridits in, tränats och tränas idag säger mycket om hästens hållbarhet och välmående.
  • Utbildningsståndpunkt: Detta är nära kopplat till målbilden man har med hästköpet i fråga. Det säger även en hel del om hästen i fråga om man sätter det i relation till hästens ålder. SWB har tydliga riktlinjer kring vilka nivåer en viss häst bör ha uppnått, upp till 6 års ålder, vilket kan vara en bra riktlinje att utgå ifrån om man letar efter en unghäst. Läs gärna med om utbildningsstegen hos SWB.  https://swb.org/unghastens-utbildningsstege/
  • Temperament: Hästens temperament kan vara en av de absolut viktigaste delarna vid hästköp. Beroende på egen erfarenhet och preferenser passar olika temperament olika bra. För att grovt generalisera kan en lite mera ”flashig” häst vara mångas dröm, samtidigt kan dessa hästar ofta karaktäriseras av ett mera skarpt temperament vilket kanske inte alltid passar alla typer av ryttare. Här är det återigen viktigt att ha god insikt i målbilden med hästköpet och sin egen erfarenhet och kompetens kopplat till detta.
  • Skadehistorik: En god förståelse för skadehistoriken är viktig då det sätter ramarna för vilket arbete som lämpar sig i framtiden. En viss skada kan vara ödesdiger för en viss gren, medan det för ett annat ändamål inte behöver ha några direkta konsekvenser. Nära kontakt med sakkunnig veterinär kan inte betonas nog, på samma vis om att besiktning alltid bör genomföras.
  • Videos & bilder: Med fördel bör videor finnas med både där hästen rör sig fritt i sina gångarter men även inom den specifika gren den är tänkt till. Bild för att visa exteriör bör även finnas med.
  • Pris: Priset kan ses som ett lackmustest. Baserat på alla punkter ovan tillsammans med lite erfarenhet av hästsökande blir det lättare att skaffa sig en uppfattning om satt pris är rimligt utifrån hästens specifikationer. På så vis får man också ett öga för när allting kanske inte riktigt verkar stämma - en häst som möter alla ens specifikationer men är avsevärt mycket billigare än liknande hästar skulle kunna vara en otrolig deal eller, i ett sämre scenario, en röd flagg. Priserna hjälper också till att guida en i hästsökandet i relation till ens egna köpkraft. Kanske har man för höga krav baserat på vad man är villig att betala eller så har man möjlighet att kräva mer.

 

Vad säger sägningarna?
Men så till något speciellt med hästannonser – sägningar om hästarna! Samtliga benämningar kan ha olika betydelser från fall till fall men här kommer ett antal exempel som kan vara bra att känna till:

Projekthäst
Kan vara allt från en relativt outbildad till väldigt utbildad häst, men som kräver tid och engagemang för att göra dem mer hanterbara. T.ex. kan det vara svårt att lasta, svårt att rida ut, väldigt känsliga m.m.

Läromästare
Högre utbildad häst/ponny ofta inom särskild disciplin som också gärna är åt det säkrare hållet i hantering. Tanken är att man som köpare ska kunna fokusera mer på att utbilda sig som ryttare med hjälp av hästen än vice versa.

Young rider-ämne
Gärna en häst som presterat inom högre klasser inom specifik disciplin men som t.ex. kanske sett sin guld-era med vuxen ryttare / inom vuxenklasser. Tanken är att en yngre ryttare ska kunna skapa ett partnerskap med denna häst där de har möjlighet att komma ut på tävlingsbanorna och kvala till högre klasser.

För den satsande ryttaren
Häst/ponny med potential inom särskild gren, kan vara både mindre och mer utbildad.

För den duktiga ryttaren
Häst/ponny med potential men som även kräver gedigen erfarenhet hos ryttaren.

Allroundhäst
Trygg häst/ponny som kan det grundläggande inom både hoppning och dressyr men eventuellt saknar kapaciteten för högre klasser.

Familjehäst/ponny eller Mor/dotterhäst
Trygg häst/ponny som passar både mer och mindre erfarna ryttare.

Hobby häst / Okomplicerad häst med hjärta av guld
Trygg häst som går att rida ut på utan problem. För någon som kanske inte vill åka ut och tävla utan mer söker sällskapet och umgänget med hästarna.

Träning- och tävlingshäst
Utbildad häst/ponny som har börjat tävla lite och där det egentligen mest handlar om att fortsätta med det arbete som redan är igångsatt.

 

Med detta sagt bör varje häst eller ponny självklart utvärderas individuellt och med kritiska ögon. I slutändan är det ens egen magkänsla som avgör – en bra matchning handlar i slutändan alltid om kemin mellan häst och ryttare.


Sara Holmsäter

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet