Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Vanliga rehabiliteringsformer för hästar
Dela

Vanliga rehabiliteringsformer för hästar

Hästnet

När en veterinär har ställt diagnos på din häst kan man bestämma vilken rehabiliteringsform som är lämplig. I dag finns en uppsjö av hjälpmedel och behandlingar för att läka en skada och bygga upp en häst igen. Sjukgymnast Cajsa Ericson hjälper Hästnet att reda ut begreppen

Typen av skada avgör vad som behöver stärkas eller stabiliseras hos din häst. Men även hästen i sig samt de möjligheter och den kunskap som du själv har, avgör vilken form av rehabilitering som passar. 

  • Ibland kanske man som hästägare inte klarar av det som krävs och måste skicka iväg hästen till någon annan som utför rehabiliteringen, säger Cajsa Ericson, legitimerad sjukgymnast med specialisering på hästar. 

Det här är några av de behandlingsformer som finns i dag:

Stretching

När ett skadat område läker bildas ofta en ärrstruktur i vävnaden som gör att hästens rörlighet kan försämras i den skadade kroppsdelen. Stretching är ett mycket effektivt sätt för hästen att få tillbaka rörlighet utan att bli utsatt för ny belastning. Efter till exempel en frambenshälta blir hästen ofta spänd i sin bog- och halsmuskulatur som kan påverka både hästens framsteg och dess förmåga att använda sin rygg på rätt sätt. Genom att stretcha och ta ut rörlighet i nacke och hals kan vi påverka muskulaturen så hästen kan få tillbaka normal rörlighet och slippa skador i samma område.

Massage

Massage används ofta till olika typer av muskelproblematik, till exempel när hästens muskler låst sig efter en skada. Massagen gör att hästen slappnar av, varpå genomblödningen i muskeln ökar. Detta i sin tur kan hjälpa eventuella inflammationer att läka. Muskelproblem kan ofta ha med andra typer av skador att göra. En ryggöm häst kan till exempel ha frambenshälta eftersom hästen höjer nacken och spänner ryggen för att väga av tyngden från frambenen. Naturligtvis behöver man lösa problemen i frambenen först, men även behandla ryggen med till exempel massage, för att hjälpa hästen att läka fullt ut.

Tömkörning

Tömkörning är mycket effektivt för att framförallt stärka ryggen hos hästen samt ett bra sätt att kunna arbeta hästen utan att den behöver bära ryttare. För att få hästen att arbeta på rätt sätt under träningen är det klokt att ta hjälp av en kunnig instruktör. 

Vattenband

Vattenband innebär att hästen skrittar i vatten på olika vattendjup. Vattnet skapar ett motstånd som gör att hästen måste ta i och jobba med bukmusklerna samtidigt som den får in bakbenen under sig. Det kan vara tung träning i början men är ett bra sätt att få hästen att sänka huvudet, arbeta med ryggen, trampa på och jobba genom kroppen. Det tar ofta några veckor för hästen att få igång flåset men är ett jättebra sätt att få igång hästen och hålla den i god kondition under skadetiden då den inte kan arbeta som vanligt. Se bara till att du har klartecken från din veterinär om du ska träna hästen på vattenband. Ibland kanske just din hästs specifika skada inte alls passar för den typen av träning.

Kinesiotejp

Skillnaden mellan vanlig sportejp och kinesiotejp är att sporttejpen till stor del används för att stabilisera leder medan kinesiotejpen är mycket mer elastisk. Därför följer den rörelsen i muskeln.

Kinesiotejp kan vara ett bra sätt att försöka aktivera specifika muskler och därigenom påverka hästens rörelser. Tejpen orsakar en dragning i huden som kan påverka att hästen ändrar sitt rörelsemönster. Det är viktigt att en sjukgymnast/fysioterapeut visar och testar innan du använder tejpen.

Equiband

Equiband är ett system som sätts under magen och/eller runt baken på hästen. Hästens bukmuskulatur aktiveras när bandet under magen stramar och hjälper hästen att arbeta rätt med sin rygg genom att den stabiliserar upp sin rygg med den djupa ryggmuskulaturen. Equibandet ska provas ut innan användning för att belastningen ska hamna på rätt nivå, och det är viktigt att vänja in hästen vid Equibandet långsamt och successivt.

Källa: Leg Gdk Sjukgymnast Cajsa Ericson

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet