Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Veckans middagstips!
Dela

Veckans middagstips!

Hästnet

Sponsrad artikel i samarbete med Middagsfrid

Bönbollar med gräddsås och pressgurka

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 300 g palsternacka
  • 2 msk neutral olja
  • 3 tsk timjan
  • 1/2 rödlök
  • 1 fp kikärtor (380 g)
  • 1 fp svarta bönor (380 g)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 krm cayennepeppar
  • 2 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl + 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk socker
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1/2 gurka
  • 2 dl syrad grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk buljongpulver (alt 1/2 tärning)
  • 2 tks kinesisk soja
  • 250 g tomater (2-3 st)
  • 1 fp salladsmix (65 g)
  • 1 msk olivolja
  • gräslök 20 g

Så här gör du:

Sätt ugnen på 225°. Rostade grönsaker (ugnsplåt + bakplåtspapper): Skär 1 kg potatis och 300 g palsternacka i 2 cm breda klyftor. Lägg på ena sidan av plåten och blanda med 2 msk neutral olja, 1 tsk timjan, ½ tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Rosta i mitten av ugnen i 10 min.

Bönbollar (bunke + stavmixer): Finhacka ½ rödlök. Mixa 1 fp avrunna kikärtor (380 g), 1 fp avrunna svarta bönor (380 g), 2 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk salt och 2 krm cayennepeppar i bunken. Blanda ner löken, 2 ägg, 1 dl ströbröd och 1 dl majsstärkelse i bunken och låt stå i ca 5 min.

Pressgurka (skål): Blanda 2 msk socker, 3 msk vatten, 1 msk vitvinsvinger, 2 krm svart-peppar i skålen så att sockret löser sig. Skiva ½ gurka tunt med osthyvel och vänd ner i lagen.

Forma smeten till ca 20 bollar och lägg dem på plåten med potatisen och rosta i ytterligare 15 min i ugnen.

Gräddsås (kastrull): Tillsätt 2 dl syrad grädde, 1 dl mjölk, ½ msk buljongpulver (alt. ½ tärning), ½ msk majsstärkelse, 2 tsk timjan och 2 tsk kinesisk soja

Sallad (skål): Skär 250 g tomater (2–3 st) i klyftor. Blanda tomaterna med 1 fp salladsmix (65 g) och 1 msk olivolja i skålen.

Servera de rostade rotfrukterna med bönbollarna, gräddsåsen, pressgurkan och salladen. Klipp 1 fp gräslök (20 g) över rätten.

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet