Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Vintern är här! Är du beredd på kolik och hur kan du förebygga?
Dela

Vintern är här! Är du beredd på kolik och hur kan du förebygga?

Hästnet

Artikel i stolt samarbete med Distriktsveterinärerna.

Vintertid är koliktid! När temperaturen faller, snön yr och vinden viner och blåser upp drivor av snö så blir hästarna gärna mer stillastående. Med bakdelen vänd mot vinden och huvudet sänkt står de tillsammans för skydda sig från vinden och nedkylning. Med eller utan täcke, det spelar ingen roll. De blir mer stillastående. Vattnet fryser lätt och även om det inte fryser, så dricker hästarna sparsamt av det iskalla vattnet. 

Hästarna är gräsätande djur som sedan tusentals år vandrat på stäpperna och ätit grovfoder (gräs) 14-18 timmar per dag. Vi ska ha det i åtanke när vi talar om kolik och hur vi kan förebygga kolik.

Vad är egentligen kolik?

Kolik är egentligen bara ett samlingsnamn på ”ont i magen” hos häst. Det kan ha många olika orsaker som t.ex.

- Mag- och tarmparasiter kan orsaka kolik

- När hästen dricker för lite vatten uppstår förstoppning 

- Tandproblem kan orsaka att hästen äter mindre eller tuggar hösilage eller hö sämre

- Foderbyte

- Sand, lera som följer med foder som äts från marke

Vilka är symptomen?

Hästar är individer och de visar smärta på olika sätt och olika mycket. De flesta hästägare känner sina hästar väl och reagerar på ett avvikande beteende. Men om hästen är ny i stallet kan det vara svårt att upptäcka på ett tidigt stadium, berättar Monika Wartel, överveterinär på häst hos Distriktsveterinärerna

Vanliga symptom på kolik är att hästen;

- äter dåligt eller inte alls

- tittar sig mot magen

- sparkar sig mot magen

- rullar om och om igen

- lägger sig vid ovanliga tillfällen och på ovanliga ställen

- flemar

- är stressad

- har uppdragen/utspänd buk

- har lite eller ingen träckavgång alternativt diarré

Det finns många olika typer av mag/tarmproblem som kan orsaka kolik. De vanligaste är förstoppning och gaskolik. Andra orsaker kan vara omvridning, felläge (tarmvred) av tunntarm eller grovtarm och inflammationer i tarmarna eller bukhålan (enterit, colit och peritonit), berättar Monika vidare

Oavsett vad orsaken till koliken är, så ska man aldrig nonchalera symptomen på ont i magen hos häst. 

Vad ska jag göra om jag misstänker kolik?

Börja med att kontrollera din hästs värden. Det är bra att känna till normalvärdena hos just din häst och det kollar du när hästen är lugn, har ett normalt beteende och inte uppvisar symptom på sjukdom.

Hästens normalvärden i vila:

- Temp: 36,9-38,2 grader C

- Puls: 28-40/min

- Andning: 8-16/min

- Slemhinnor: ljust rosa

- Tarmljud: Det ska låta mer eller mindre hela tiden från hästens mage på båda sidor.

Försök ta reda på hur länge hästen haft symtom:

- hur har den ätit?

- har den aptit?

- hörs tarmljud?

- har hästen haft avföring, i så fall hur mycket och vilken konsistens?

- har hästen uppdragen/utspänd buk med mera?

Ring veterinär direkt när du misstänker att din häst har kolik. Ni kan då tillsammans besluta om ett omedelbart besök är nödvändigt eller om det är möjligt att avvakta en stund. Om hästen mår relativt bra är det bra med korta promenader, 5-10 min 1-2 gånger/timme. Låt hästen vila mellan promenaderna. Låt inte hästen äta något men bjud den vatten. Om den lägger sig och är svår att få upp så tvinga inte hästen att gå. Ring då veterinär omedelbart!

Om det är möjligt så ta bort saker i boxen som hästen kan fastna i och se till att underlaget är mjukt.

Vad gör veterinären vid kolik?

När man som veterinär behandlar hästen i stallet för kolik så är det vanligt att man efter att ha gjort en undersökning ger den kramplösande och lugnande medicin. Då alla patienter är unika så finns det ingen manual att följa, utan behandlingen beror på hur just denna häst mår. Det är dock vanligt att man utför en rektalisering (känner i buken via ändtarmen) och en nässvalgsondning (slang genom näsborren till magen). I vissa fall kan hästen också få vätska i droppform.

De flesta fall av kolik går bra att behandla hemma i stallet. Om hästen inte svarar på behandlingen eller bedöms vara mycket allvarligt sjuk vid första besöket så kan det vara aktuellt att fortsätta behandlingen på en hästklinik. I värsta fall finns det inget man kan göra för att rädda hästen och då blir man tvungen att avliva den. Det är viktigt att hästägare och veterinär har en bra kommunikation under behandlingen då det kan bli bråttom att fatta avgörande beslut. Det är också en stor fördel om hästen är ordentligt försäkrad då ett klinikbesök kan bli mycket kostsamt.

Hur kan jag förebygga kolik?

Evolutionen går långsamt och som vi skrev inledningsvis så består hästens naturliga föda av grovfoder! Daglig motion är viktig för matsmältningsapparaten och ett allmänt välbefinnande. Några saker att tänka på:

- Ett bra grovfoder är grunden för en sund hästmage!

- Hästar är inte gjorda för att äta portionsvis, men om fri tillgång till grovfoder inte är möjlig, så försök fördela fodergivorna över dagen vid flera tillfällen

- Försök få till långsamma, successiva foderbyten (ex från/till bete och installning)

- Tillgång till bra halm mellan fodergivorna kan vara ett sätt att möta hästens behov av att pilla med och tugga grovfoder över dygnet

- Tillgång till färskt vatten särskilt i samband med utfodring

- Hästar föredrar ljummet vatten och kanske kan du komplettera med ljummet vatten vid intag från hagen eller efter ett motionspass när det är minusgrader ute

- Daglig motion och rörelse är viktigt

- Regelbunden tandvård 

- Regelbundna träckprov och avmaskning

På Distriktsveterinärerna utför vi årligen fler än 6000 kolikbehandlingar på häst och vi ser en tydlig ökning under senhöst och vinterperioden, berättar Monika som understryker en gång till hur viktigt det är att höra av sig till veterinären på ett tidigt stadium.

 

Det hjälper oss att prioritera bland fallen som rings in på beredskap/jourtid och det är tryggt både för oss och hästägaren att etablera en tidig kontakt och kommunikation. Ibland försvinner symptomen av sig själv och vi behöver inte kommat ut till stallet, men ibland blir patienten sämre med tilltagande symptom som i värsta fall är livshotande  för hästen, säger Monika med allvar i rösten.

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet