Virus och smittskydd - överveterinären svarar
Dela

Virus och smittskydd - överveterinären svarar

Hästnet

Inställda tävlingar, resestopp, smittspridning och virus. Rubrikerna och rapporteringen kring EHV har varit många under året och säkerligen väckt en hel del frågor hos alla berörda. Överveterinär Beate Lundbäck hos distriktsveterinärerna har svarat på några av de vanligaste frågorna  kring viruset och vad man kan göra för att förebygga smittspridning. 

Vad är EHV? 

EHV står för Eqvint Herpesvirus  

EHV-1 och EHV-4 vad är skillnaden? 

Herpesvirus är ett vanligt förekommande virus som finns i många former. EHV-1 orsakar vanligen förkylningssymtom men kan även orsaka abort och neurologisk sjukdom på häst. EHV-4 och kan orsaka samma symtom, men det är betydligt mer sällsynt med abort eller neurologisk sjukdom orsakad av EHV-4.

Vilka olika typer av EHV finns det?

Det finns ett flertal varianter av EHV där är EHV-1 och EHV-4 som är vanligast. Det finns t ex även EHV-3 som är en venerisk sjukdom hos häst (godartad beskällarsjuka).

Kan alla hästar smittas? 

Ja, alla hästar kan smittas av EHV. 

Vilka symptom bör jag vara vaksam på?

Viruset ger förkylningssymptom som feber, nedsatt aptit och trötthet. Andra symptom kan vara näsflöde och hosta men även svullnader i benen kan vara ett symtom. Ston som kastar sina foster visar sällan några symptom och är till synes helt friska.

Hur uppkommer smittan och hur sprids den? 

Viruset är mycket vanligt förekommande och majoriteten av svenska hästar har haft EHV-1 och har viruset latent i kroppen. Smittan sprids via sekret från näshålan på infekterade hästar samt aborterade foster, fostervätskor och efterbörd. 

Smittspridningen sker främst genom direktkontakt med infekterade kroppsvätskor, som via noskontakt mellan smittade hästar eller sekret som finns på kläder eller redskap. Viruset kan spridas en kortare sträcka i luften, och 50 meter anser man vara ett väl tilltaget avstånd för att hindra smitta.

Hur kan jag förebygga smittspridning?

Förebygg smittspridning genom att separera olika grupper av hästar. Unghästar, dräktiga ston och tävlingshästar för sig. Ha gärna hästarna i små grupper. Se till att hålla god hygien i miljön och alltid vara noga med god handhygien. Var även noga med att isolera nytillkomna hästar i stallet. 

Vilken behandling finns att få?

Det finns ingen medicin mot EHV-1 utan behandlingen går ut på att lindra symtomen. För hästar med neurologiska symtom handlar det om antiinflammatorisk medicin och dropp. Hästar som kan stå själv men är svaga kan ibland hindras att lägga sig med en ”hängmatta” om möjligheten finns.

Vilka generella råd finns när det kommer till resor och transport när det gäller smitta och smittspridning?

Transportera endast i egen transport eller en som är rengjord och desinficerad.  Använd enbart egen utrustning till hästen. Var noga med handhygien. Det är viktigt att håll avstånd mellan hästarna och inte låta dem komma i fysisk kontakt med andra hästar. Tänk även på att tävlingshästar utsätts för fler riskfaktorer för infektioner så som stress, transport, foder- och miljöbyte.

Vilka tips och råd du vill som veterinär ge när det handlar om smitta, smittskydd och EHV?

Var noga med att inte få in smitta i besättningen! Den största risken för att få in smitta är genom nya hästar som flyttar in samt genom spridning via de hästar som är ute och tränar eller tävlar. Se till att det finns möjlighet att isolera nytillkomna hästar i tre veckor och kontrollera temperatur på de nytillkomna hästarna dagligen.

Förhindra att smittan sprids inom besättningen genom att separera dräktiga ston från hästar som är ute och tränar/tävlar. Hantera dräktiga ston innan du hanterar de övriga hästarna, tänk även på att smittan kan spridas genom dina kläder.

 

Mer information om EHV och smittskydd hittar du hos SVA 

www.sva.se 

 

Källa: 

Beate Lundbäck, överveterinär 

https://www.sva.se/djurhalsa/djursjukdomar-a-o/virusabort-ehv-1-hos-hast/ 

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet