Y/ELM+ tar hästkliv för ryttares säkerhet

Artikel i stolt samarbete med Y/ELM+.

De senaste åren har flera sportsegment fullständigt exploderat i fråga om innovation, funktion och design av säkerhetsutrustning, men ridsporten har stampat på samma ställe. Det ville Y/ELM+ ändra på. Idag erbjuder och utvecklar de potentiellt livsavgörande produkter som ryttare faktiskt vill använda.

 

Ett stillastående säkerhetstänk inom ridsporten fick grundaren Alexandra Berhe att vilja arbeta fram genomtänkta och moderna lösningar för ryttare. Alexandra mötte Erik Liden som bla har lett produktutvecklingen för svenska varumärket POC inom säkerhetsprodukter för alpint/cykel och de såg båda stora möjligheter. Syftetmed Y/ELM+ är att öka säkerheten ur fler än ett perspektiv.

 

– Vi har valt att inte bara fokusera på den millisekund ryttaren slår i backen, utan ser en större bild. Det handlar om att skydda ryttaren såväl före som under och efter att en olycka inträffar, förklarar operativa chefen Mikaela Reiserer.

Huvudsaklig högteknologi

Först ut från Y/ELM+ är Hybrid Helmet 1.0. Hjälmen är utrustad med ett MIPS-system,

det vill säga ett system som skyddar hjärnan mot rotationsvåld vid fall, en fallsensor som skickar larm och GPS koordinater till ryttarens ICE-kontakter vid en eventuell olycka, samt ett modulsystem med bland annat en kraftfull pannlampa från Silva.

 

– Det är ett bra exempel på hur vi arbetarförebyggande för att undvika skador i första läget. Hybrid 1.0 har många funktioner, men tanken är inte att användaren måste förstå all teknik bakom alla sensorer och system för att kunna använda dem – det viktigaste är att man enkelt kan dra nytta av dem när det behövs, säger Mikaela. Bland hjälmens övriga funktioner nämner hon en justerbar ventilation för det svenska omväxlande vädret, ett innertyg som transporterar bort fukt och håller hjälmen fräsch, och det magnetiska säkerhetsspännet för

hakbandet, som går att öppna och stänga med en hand så att ryttaren aldrig behöver

släppa hästen.

Frihet en förutsättning

Innovativ teknik är en del av Y/ELM+, en annan är användarvänlighet, komfort och estetik. En viktig förutsättning för välfungerande skydd är att de faktiskt används.

 

– Vi vet att många väljer bort hjälmar och säkerhetsvästar för att de är tunga, klumpiga

och svettiga. Målet med Y/ELM+ är att du inte ska märka våra produkter när du använder dem, men att de ger ett maximalt skydd när tillfället kräver. All övrig tid ska man känna sig obehindrad och fri. Det är här vårt motto kommer in: Ride Safe. Ride Free.

Vidgad horisont för säkerhet 

Det är tydligt att Y/ELM+ tänker både ingående och omfattande i säkerhetsarbetet framåt. Man har till exempel ingått i flera samarbeten, både för att optimera alternativen för ryttare och för att lyfta frågan om säkerheti hästvärlden.

 

– Vi tycker det är otroligt viktigt att inkludera alla olika ryttare, oavsett nivå, hur och var man rider och självklart oavsett kön, bakgrund etc.

 

– Vi har precis startat ett samarbete med Tjejjouren Väst där vi stöttar deras arbete för att alla tjejer ska känna sig trygga i stallmiljö. Y/ELM+ ingår också i ett samarbete med Mips, de tre nationella ridskolorna, Hästnet och Tjejjouren Väst kring hur vi kan hitta nya säkerhetsdimensioner för den nya generationens ryttare. Det är ett tvärvetenskapligt initiativ där allt från ridutbildare till produktexperter tillsammans hittar nya lösningar på gamla problem. Ett gemensamt krafttag för att höja säkerhetstänket inom ridsporten, summerar Mikaela Reiserer.


Artikel skriven SvD.