Finansiering

Detta är allt du behöver veta innan du ska låna pengar till ditt hästköp


Är det äntligen dags att uppfylla drömmen om att äga din helt egna häst? Underbart! Som du säkerligen vet själv är ett hästköp ett köp som bidrar med otroligt mycket glädje, men som många andra saker kräver en del planering. Om tankarna har gått att ansöka om ett lån för att få drömmen att gå i uppfyllelse om att äga en häst, så vill vi ge dig ett par goda råd för att säkerställa att du får en så billig och trygg start som möjligt på resan med din nya bästa vän.   


Rätt sätt att gå tillväga på kan göra enorm skillnad i plånboken! Alla som lånar pengar vill självklart betala så lite som möjligt i ränta eftersom att räntan är den “avgift” du betalar för att få lånet från banken. Räntan sätts individuellt när du ansöker om lån utifrån hur din ekonomiska situation ser ut i dagsläget. I grund och botten handlar det om att banken/långivaren måste göra en riskbedömning för hur stor sannolikheten är att du betalar tillbaka lånet. Lyckligtvis finns ett flertal saker du kan göra själv för att säkerställa att du får den bästa räntan du kan få till ditt hästköp.Jämför långivare via en låneförmedlare


På exakt samma vis som du inför en resa jämför priser på hotell och flyg, bör du jämföra kostnader när du ska ta ett lån. Långivare vill såklart tjäna pengar på deras verksamhet och för att inte alla långivare ska gå efter samma kunder så riktar man sig till olika låntagare. Det är därför väldigt sällan att en långivare som ger Olof en låg ränta, kommer ge Karin samma räntevillkor. När du jämför via en låneförmedlare kommer du snabbt och enkelt hitta den långivare som passar just dig och ditt hästköp bäst!


När du får hjälp av en låneförmedlare kan du dessutom få bättre lånevillkor än om du själv hade försökt kontakta och jämföra respektive långivare. Detta beror på att om du själv hade ansökt om lån hos flera olika långivare så hade de tagit varsin kreditupplysning på dig och din kreditvärdighet hos Upplysningscentralen (UC) hade blivit sämre för varje ansökan. I takt med att din UC-score försämras så sjunker även dina chanser för den lägsta möjliga räntan för dig. När du jämför privatlån via Sambla delar över 30 olika banker och långivare på en och samma kreditupplysning vilket ökar dina chanser till en låg ränta.Glöm inte att titta efter den effektiva räntan


Titta alltid på vilken effektiv ränta lånet har. Om du har koll på vad skillnaden mellan effektiv och nominell ränta är kan detta spara dig många tusenlappar i månaden. Den nominella räntan är årsräntan, alltså själva kostnaden på lånebeloppet. Men det är den effektiva räntan som avslöjar vad du faktiskt kommer att betala, eftersom att den räknar med långivarens övriga avgifter och administrationskostnader. Bli därför aldrig missledd av den nominella räntan när den är låg, för det finns en risk att den effektiva räntan drar iväg ordentligt.


Sök lånet tillsammans med en medsökande


Om möjligheten finns för dig att ansöka om lånet till ditt hästköp tillsammans med en annan person ökar chanserna att din låneansökan blir beviljad och att du får bättre villkor. En medsökande innebär att det är ytterligare en inkomst som adderas till lånet och utökar förmågan att betala tillbaka, därmed minskar risken för banken att lånet inte betalas tillbaka. Det är också därför man generellt får mycket bättre villkor om man är två personer som står på lånet.


Håll dig borta från småkrediter och onödiga kreditupplysningar


Innan du gör din låneansökan kan det vara en bra idé att se över din ekonomi och titta på vad du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet. Kreditvärdighet är ett sätt för bankerna att göra en bedömning på din förmåga att betala tillbaka lånet. Många utspridda lån och krediter försämrar din kreditvärdighet på samma sätt som flera kreditupplysningar gör. Har du aktiva kreditkort du inte använder, kan det vara en god idé att säga upp dessa. Du kan även beställa ett utdrag från minuc.se där du kan se exakt hur många kreditupplysningar du har gjort samt från vilka olika aktörer som gjort de. Har du gjort många kreditupplysningar kan det vara bra att vänta ett par månader tills en större del av dessa är borttagna (en kreditupplysning försvinner inom ett år), innan du söker om ett lån.


Samla och baka ihop befintliga lån/krediter


Ett annat knep som ökar dina chanser till en riktigt bra ränta är att samla ihop dina utspridda lån och krediter till ett och samma lån istället. Precis som redan nämnt så är många olika lån och skulder något som gör din kreditvärdighet sämre och sänker då möjligheterna till en låg ränta. Det som oftast händer när man samlar sina lån är att man får en lägre månadskostnad eftersom att den totala räntekostnaden per månad blir lägre än att betala ränta på flera mindre, dyrare lån. Därför kan bör du passa på att ansöka om ett samlingslån och slå samman dina befintliga skulder i samband med din ansökan om lån inför hästköpet!
www.sambla.se

Annons
First ad
Second ad
Third ad
Fourth ad