Hästar

Hästar sökes

Utrustning och tjänster

Hästnets Artiklar

Hjälp

Hjälpcenter
HästnetHästnet
Provridning
Dela

Provridning

Köpguide

Provridning

Att provrida kan vara både nervöst och kännas läskigt, men det är viktigt. Ett första möte med hästen och säljaren är en möjlighet för dig, dels att ställa fler frågor, men också för att få en känsla för hästen. Se inte provridningen enbart som ett tillfälle att rida hästen. Se det som ett tillfälle att fråga om allt och “testa” så mycket som möjligt. Tänk efter innan vad som är viktigt för dig. Hur fungerar hästen i flock? Ta in den från hagen. Hur är den att hantera från marken? Led den, borsta den, lyft på alla hovar etc.

Att känna igenom hästen är också en viktigt sak. Hur känns rygg och ben? Reagerar den när jag klämmer och känner? Att ta med sig någon som är duktig på hästens anatomi är självklart alltid ett plus, men utan att vara specialist kan du, genom att känna igenom den, få en känsla om något känns fel eller avvikande.

Vad gäller själva ridmomentet finns det många sätt att gå tillväga på. Viktigast är att du både får se hästen röra sig, och att känna den röra sig. Ett alternativ kan vara att få se den på lina först, utan inspänningar och dylikt. Sedan kan det vara bra att se säljaren eller någon annan rida, innan du själv hoppar upp. Detta kan vara bra ur säkerhetssynpunkt, men också så att du får möjlighet att se den röra sig under ryttare.

I ridningen handlar det om att få en känsla, samt att testa hästens ridbarhet. Står det i annonsen att den är utbildad LA ska rörelserna för ett LA-program finnas där. Hoppar den 1.40 på träning ska den göra det även på provridning. Har du en tränare som kan följa med är det toppen om denne vill testa också. Det är lätt att bli nervös och då kan det vara skönt att istället stå på marken och titta på.

Det finns självklart mycket annat man vill hinna med under en provridning, men boka hellre in fler gånger om allt känns rätt. Då kan du ex. be om att få lasta hästen, tvätta den etc. Allt som du tycker är viktigt att din kommande häst ska klara av. Kanske kan du lasta hästen och åka iväg någonstans för att se hur den reagerar i andra miljöer? Kan den vara ensam i stallet? Fråga och be om att få se och testa.

Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Prenumerera
Hästnet
Hästnet använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Användning av denna webbplats och andra tjänster innebär godkännande av Hästnet Villkor och Personuppgiftspolicy. Du kan när som helst .
© Upphovsrätt 2024 - Hästnet