Inspirations från Middagsfrid

Middagsfrids matfilosofi grundar sig i behovet av riktigt bra och goda middagar. Vi var först i världen med konceptet hemleverans av färdigplanerade matkassar och grundades i oktober 2007. Sedan starten har vi hjälpt tusentals familjer att få ihop vardagen. Just därför är vi så glada och stolta över att vara en av Hästnets partners. Behovet av bra, god, snabb och hälsosam mat är viktigt när man har ett hektiskt schema. Vi tror att en hemlevererad matkasse är en del av lösningen. En bit på plats i det berömda livspusslet. En storhandling mindre och en större anledning att få ägna sin tid åt det man älskar. Ett steg närmare lite mer Middagsfrid, helt enkelt.


Vi strävar efter att vara klimatsmarta

Vilka fördelar finns det med matkasse från just Middagsfrid? Vi planerar våra kassar så att alla varor ska gå åt under veckan, du ska inte behöva kasta någonting. Som kund hos oss bidrar du alltså till mindre matsvinn. Dessutom samkör vi alla våra kassar ut till kund, vilket innebär ett mindre koldioxidutsläpp än om majoriteten av våra kunder skulle ta egen bil till affären. Vi har även valt att leverera till ett område vid max två tillfällen per vecka, vilket resulterar i fullastade transportbilar. Vi levererar inga råvaror som har flygtransporterats till Sverige. Detta betyder däremot inte att vi levererar varor, som vanligtvis transporteras med flyg, om de istället har fraktats med båt. Utan vi undviker de varorna helt.

DU BIDRAR TILL MINSKAT MATSVINN

Enligt uppgifter från Naturvårdsverket slängs det 938 000 ton mat per hushåll och år i Sverige. Det motsvarar ungefär 26 kilo per person och år. Orsaken till att vi slänger så mycket mat kan bero på olika faktorer. En av orsakerna kan vara att man inte planerar sina inköp, vilket leder till att man ofta köper mer än vad man man gör av med. 


En del av det arbetet som våra menyplanerare gör när de skapar våra veckomenyer är att se till att det blir så lite matsvinn som möjligt. Som exempel, väljer vi att leverera en purjolök i en av våra kassar planerar vi in den gröna delen i ett recept och den vita i ett annat recept under veckan, så att hela purjolöken går åt. Även grönsaker som romansallad, tomat och paprika delar vi på två recept och kan på så sätt också variera tillagningssättet på en och samma grönsak.


Ibland händer det såklart att våra kunder blir tvungna att ställa in en av sina leveranser med kort varsel. Även om det då är försent att avbeställa varorna hos våra leverantörer, är vi självklart måna om att varorna inte ska gå till spillo. Därför har vi ett väl upparbetat samarbete med Matmissionen, Svenska kyrkan och Stadsmissionen som kommer och hämtar de varorna som “blir över” på våra lager och ser till att de kommer till användning. Läs mer om vårt samarbete med dessa organisationer här!


Du sparar tid

Då vi erbjuder en prenumerationstjänst (helt utan bindningstid såklart) slipper du både planera och åka och handla maten. Råvaror och recept kommer direkt hem till din dörr och du behöver bara stå för matlagningen. Vi har helt enkelt tänkt åt dig, vilket gör att du sparar en massa tid. Tid som du kan spendera på ett roligare sätt än att stå i långa matköer eller att försöka hitta någonstans att ställa bilen på en proppfull parkeringsplats.