Trygga affärer med Hästnets Digitala köpekontrakt

Trygga affärer med Hästnets Digitala köpekontrakt

 

Ska du köpa/sälja häst? Grattis! Att köpa och sälja häst är och ska vara roligt och det är viktigt att Du som köpare/säljare känner Dig trygg. Vi har, tillsammans med våra partner Juridika och Swiftcourt tagit fram ett digitalt köpekontrakt som hämtar in information från själva hästannonsen, och guidar dig igenom köpets viktiga delar. Kontraktet signeras enkelt med mobilt BankID!

Du startar enkelt singeringsprocessen genom att klicka Här


Varför digitalt är bättre än papper när man skriver hästkontrakt

Ett kontrakt som signeras digitalt är säkrare än ett papperskontrakt, och när det gäller en så stor affär som att köpa eller sälja din häst, är det extra viktigt att allt går rätt till.

När du säljer din häst räcker det i teorin med en muntlig överenskommelse för att ha ett juridiskt gällande avtal, men som du säkert vet är det ofta svårt att bevisa vad man kommit överens om. Blir det en konflikt vid en hästförsäjning gäller den ofta hälsan på hästen, och även om de flesta är duktiga på att fråga och informera om till exempel skadehistorik och speciella beteenden så bör informationen som ges skrivas ned och signeras av både köpare och säljare.

Och det är här vi kommer till den största skillnaden mellan ett digitalt kontrakt och ett papperskontrakt. Dokumentera informationen kan man givetvis göra oavsett format, men om man inte fått sina signaturer bevittnade när man väljer ett papperskontrakt kan det fortfarande stå ord mot ord om det vill sig riktigt illa. För hur kan du egentligen bevisa vem som skrev under kontraktet, och att signaturen inte är förfalskad?

Därför signeras vårt digitala hästkontrakt med mobilt BankID så att du får ett starkt juridiskt skydd även utan vittnen. När du och din motpart har signerat kontraktet får ni varsin kopia till er e-post som kan skrivas ut eller till och med skickas till banken om köparen behöver hjälp med finansiering. Originalkontraktet lagras dock hos oss så att det inte kan redigeras i efterhand, och så att du aldrig behöver oroa dig för att tappa bort det.

Dessutom har vi gjort det ännu enklare för dig att dokumentera hästens hälsa, och annat material som behövs vid försäljningen. Veterinär- eller besiktningsintyg, bilder, filmer, försäkringsbesked och all övrig information laddas lätt upp och bifogas till kontraktet. Filerna blir tidstämplade så att du kan följa vad som laddats upp och av vem, så att det blir ännu tydligare vad ni har kommit överens om.

Lätt att hitta, lätt att skriva under, och lätt att bevisa är alltså bara några av fördelarna med att välja ett digitalt kontrakt.

Du startar enkelt singeringsprocessen genom att klicka Här