Finansiering

Det här ska du tänka på innan du lånar pengar för att köpa häst

Har det äntligen blivit dags att slå slag i drömmen om din egna häst? Vad roligt! Som du säkert är väl insatt i är det ett köp som genererar mycket glädje, men som även kräver mycket planering. Funderar du på att söka lån för att kunna köpa din häst så vill vi här erbjuda några goda råd för att säkerställa att du får så billig och trygg start som möjligt på livet tillsammans med din nya fyrbenta vän.

Rätt tillvägagångssätt kan göra stor skillnad i kassan! Alla som lånar pengar vill förstås betala så lite som möjligt i ränta eftersom ränta är den kostnad du betalar för att få låna pengar. När du ansöker om ett lån bestäms räntan individuellt utifrån dina personliga ekonomiska förutsättningar. I grunden handlar det om att långivaren gör en riskbedömning hur stor sannolikheten är att du betalar tillbaka pengarna. Men det finns flera saker du själv kan göra för att påverka och säkerställa att du får en så låg ränta som möjligt till ditt hästköp.


Jämför lån via en låneförmedlare

På samma sätt som du inför semestern jämför priser på flyg och hotell, bör du jämföra priser när du ska ta ett lån. Långivare vill förstås tjäna pengar på sin verksamhet och för att inte alla banker ska jaga samma kunder så riktar man sig till olika låntagare. Därför är det sällan så att en bank som ger ”person A” en bra ränta, kommer ge ”person B” samma villkor. När du jämför lån hittar du enkelt och snabbt den långivare som passar just dig och ditt hästköp bäst!

Med hjälp av en låneförmedlare kan du dessutom få bättre lånevillkor än om du själv hade kontaktat och jämfört respektive långivare. Det beror på att om du själv hade kontaktat varje långivare så hade de tagit varsin kreditupplysning på dig och din kreditvärdighet hos upplysningscentralen (UC) hade försämrats för varje upplysning. I takt med att din kreditvärdighet försämras så gör även dina chanser till låg ränta. När du jämför privatlån via Advisa delar ett stort antal långivare på en och samma kreditupplysning vilket ökar dina chanser till låg ränta.


Var uppmärksam på den effektiva räntan

Ha alltid koll på vilken effektiv ränta lånet har. Att du har koll på skillnaden mellan effektiv och nominell ränta kan spara dig många tusenlappar. Den nominella räntan är kostnaden på själva lånet. Men det är den effektiva räntan som avslöjar vad du egentligen kommer att betala, då den inkluderar långivarens övriga avgifter och administrationskostnader. Även om den nominella räntan är låg, kan den effektiva räntan dra iväg ordentligt.


Ansök om lånet tillsammans med en medsökande

Om du har möjlighet att ansöka om lånet till ditt köp av häst tillsammans med en annan person ökar sannolikheten att din låneansökan blir beviljat. En medsökande innebär att ytterligare en inkomst adderas till lånet och utökar betalningsförmågan, därmed minskar risken att lånet inte betalas tillbaka. En följd av den minskade risken är alltså att banken är mer villig att bevilja din låneansökan och dessutom ökar dina chanser till att få en lägre låneränta.


Undvik onödiga krediter och kreditupplysningar

Inför din låneansökan kan det vara en god idé att se över din ekonomi och se över vad du kan göra för att förbättra din kreditvärdighet. Kreditvärdighet är ett sätt för långivare att bedöma din förmåga att betala tillbaka skulden. Många utspridda skulder och krediter försämrar din kreditvärdighet precis som många kreditupplysningar gör. Har du oanvända kreditkort kan det vara en god idé att avsluta dessa. Genom att beställa ett utdrag ur från minuc.se kan du själv se hur många kreditupplysningar du har. Om du har många kreditupplysningar så är det en bra idé att vänta några månader tills effekten av dessa avtagit, innan du ansöker om ett lån.


Samla utspridda lån

Ytterligare ett knep som förbättrar dina möjligheter till en riktigt bra ränta är att samla dina utspridda skulder och krediter till ett stort samlingslån istället. Precis som redan nämnt så är många utspridda skulder något som försämrar din kreditvärdighet och därmed dina möjligheter till en låg ränta. En ytterligare bonus är att det ofta innebär en sänkt månadskostnad för dig när du får en lägre ränta för det större lånet istället för de sammanlagda räntekostnaderna för flera mindre, dyrare, lån. Passa på att ansöka om ett samlingslån och baka in dina tidigare skulder i samband med din ansökan om lån inför hästköpet.


Sammanfattning

Det absolut viktigaste att tänka på för att få en så låg ränta som möjligt:

  • Var alltid uppmärksam på den effektiva räntan när du får ett låneerbjudande
  • Använd en låneförmedlingstjänst för att hitta bästa möjliga ränta för dig
  • Att ha med en medsökande på din låneansökan ökar sannolikheten för att ditt lån blir beviljat och dina chanser till en lägre ränta.
  • Undvik onödiga krediter och kreditupplysningar, eftersom ett lågt kreditbetyg kan leda till sämre låneränta
  • Undvik avgifter och höga effektiva räntor genom att samla dina utspridda krediter till ett större lån
  • Ta aldrig lån om du inte är säker på att du kommer ha råd att betala tillbaka lånet


Produced and powered by:  AdvisaAnnons
First ad
Second ad
Third ad
Fourth ad

loading...