Ska du köpa häst? Grattis! Att äga en häst är helt fantastiskt! Men oavsett om det är första gången du köper häst eller om du gjort det förut så är det mycket att tänka på, och då kan det behövas lite tips och råd att luta sig mot.
Vilken häst passar mig? Hur ska jag tänka när jag läser en annons? Vad kostar det att köpa häst? Ja, frågorna är många. Så här kommer en liten checklista som vi hoppas ska ge lite stöd i processen.
Varje dag läggs det upp 100-tals hästar på Hästnet, så hur hittar jag min? Visst kan det vara underbart att bara skrolla i flödet med annonser, men när du bestämt dig för att köpa häst, fundera först på användningsområde och framtidsambition. Vad förväntar jag mig av min nya kamrat och träningskompis?
Att vara objektiv är ofta lättare sagt än gjort. Men att läsa annonsen noggrant och inte bara titta på bild är viktigt. Be någon kunnig läsa annonsen och finns det en film, be din tränare/instruktör titta på den. Det är alltid bra med fler ögon!
Att äga en egen häst – vem har inte drömt om det? Men det är mycket man måste tänka på innan man tar steget och blir hästägare. Det allra första du måste fundera över är logistiken. Har du tid att sköta om en häst, alla dagar i veckan? Kan du tillräckligt mycket om hästar för att ha ansvar för en helt egen häst? Är du villig att ta så mycket ansvar som krävs? Har du råd med en häst, med dess skötsel och alla kostnader som kan inträffa?
Att läsa annonsen noggrant och att ställa rätt frågor är mycket viktiga delar i ett hästköp, men en ”bra känsla” är minst lika viktigt. Därför ska du alltid fysiskt träffa den häst du är intresserad av. En provridning kan se lite olika ut, men det viktigaste är att du gör hästens nuvarande ägare uppmärksam på vad du förväntar dig av provridningstillfället, innan ni ses.
En veterinärbesiktning kan antingen ske i stallet, en så kallad ”gårdsbesiktning”. Eller så kan den ske på klinik. Besiktningens omfattning beror på hästens ålder, användningsområde och om livförsäkringen ska höjas. Men vilket som så kan det vara bra att redan innan besiktningen be säljaren om en fullständig sjukdomshistoria och helst även tillgång till eventuella journaler. En klinik eller veterinär kan inte lämna ut journaler utan hästägarens tillstånd, utan denne måste själv kontakta kliniken och meddela att en eventuell köpare får tillgång till dessa. Ett annat tips är att be om tillstånd att få ta del av försäkringsbolagets historik över hästen.
Att köpa häst är och ska vara roligt! Det är viktigt att Du som köpare känner Dig trygg i ditt hästköp och därför är det bra att ha kunskap om de viktigaste juridiska frågorna. Det är också väldigt viktigt att skriva ett bra köpekontrakt. Hästnet har i samarbete med Juridika tagit fram ett digitalt köpekontrakt som hämtar in information från själva hästannonsen, och guidar dig igenom köpets viktigaste delar. Fyll i och signera här
Att teckna en försäkring är alltid en bra sak och en väldig trygghet. Det finns många olika försäkringar och oftast går det hos försäkringsbolagen att skräddarsy och anpassa efter just dig och din häst. Kolla runt och jämför. Men, kom ihåg att ha försäkringen klar innan du hämtar hem hästen. Mycket kan hända en nyinköpt häst, transporten hem är inte helt ofarlig. Se även till att ha hästen försäkrad när det lämnar kliniken efter eventuell veterinärbesiktning, om kontrakt skrivs på plats.
Inget är som pirrigt som dagen då din nya häst ska få komma hem! Förbered boxen med strö, och ta allt långsamt. Låt hästen få den tid den behöver för att acklimatisera sig. Stressa inte med ridning de första dagarna, utan ge både dig och hästen tid att lära känna varandra.